Tunézia ismeretlen arca

Tunézia, a legeurópaibb, szekuláris arab ország a mediterrán térségben megszokott színvonalú szolgáltatásokat nyújtja kedvező árakon, a kelet varázsával fűszerezve.

Most néhány olyan látnivalót mutatunk be, amelyek ma még kevésbé ismertek hazánkban. A tuniszi vagy a monasztiri repülőtérről a Tunisair belföldi járataival rövid repüléssel elérhető a déli országrész központja: Tozeur. A városból dzsipekkel, autóbuszokkal illetve bérautóval folytathatják útjukat az érdeklődők a homoksivatag vagy a hegyi oázisok felé. Az Atlasz-hegységben, az algériai határ szomszédságában találhatók ez utóbbiak, melyek közül a legszebbek: Chebika, Mides, Tamerza és Cascades. A kopár, vöröslő sziklák közül előtörő pálmaligetek és a csordogáló patakok, apróbb vízesések látványa valóban különleges élményt ígér. Az egyik oázisban forgatták Az angol beteg című film jeleneteit. Aki ezen a lélegzetelállító vidéken akar eltölteni néhány napot, annak ajánlható a négy csillagos Tamerza Palace Hotel, mely formájával és színeivel teljesen beleolvad a kősivatagi környezetbe. Tozeur egyben a legnagyobb oázis is, ahol több hektáron öntözéssel művelik a datolyaligeteket. A legfinomabb ”Deglet Nour” datolyák mellett szőlőt, olajbogyót és zöldségféléket termelnek az ügyes helybeliek. A városban apró állatkert is működik, melynek showman-stílusú idegenvezetői magyar nyelven, poénokkal tarkítva, testközelből mutatják be a sivatag állat- és növényvilágát. Érdemes megtekinteni a néprajzi múzeumot és az 1001 éjszaka mesevilágát bemutató témaparkot.

Ha Tozeurból a homoksivatag felé vesszük utunkat, a Chott Djerid óriási félig-kiszáradt sóstaván vezet keresztül utunk. A tükörsima, sósan csillogó tómedert az esős évszakban gyakran elárasztotta a víz, de ma már gáton épült betonúton vághatunk át a tavon. Nyaranta gyorsulási versenyeket rendeznek a mederben. Néhány órás autózással elérhető Douz, a legsivatagibb déli oázis. A nagyobbacska falu határában kezdődik a homokdűnék végeláthatatlan sora, úgy ahogy gyerekkorában azt mindenki elképzeli. Az utolsó pálmafák után már csak homokszemcséket kavar a szél, a helyi berberek arcokat is eltakarják, amikor tevéiket vezetik. (Itt rendezik a legnagyobb tevevásárokat is.) A hely stílusához mindenképpen illik a séta-tevegelés és egy kuszkusz-lakoma földön ülve egy berber sátorban. Aki többet szeretne, akár egy hétre is elindulhat teveháton a sivatagba, és részt vehet egy berber család hétköznapjaiban. Kényelemszeretőknek inkább a helyi El Mouradi Hotel szaunája, jacuzzija és uszodája javasolható. A kisváros piacán különleges szőttesek, réz- és ezüsttárgyak vásárolhatók meg.

Douztól kelet felé haladva elérjük a híres matmatákat, a mészkőbe vájt barlanglakásokat, melyek némelyikében fogadókat és éttermeket alakítottak ki. A Matmata környéki holdbéli tájon forgatták a Csillagok háborúja egyes jeleneteit. Dél-Tunézia leglátványosabb települései mégis talán a „ksour” elnevezésű erődfalvak Tatouine környékén. A ksourok kanyargós utcácskái, az apró ablakok, a vastag falak azokra az időkre emlékeztetnek, amikor a helyi berber törzseknek mindennapos harcot kellett vívniuk a be-betörő arabokkal.

Tunéziában a sivatagi és hegyvidéki oázisok mellett egy tengerparti oázist is találunk. Gabes az ország déli részén, nyugat és dél felől a sivataggal körülvéve terül el. Szemet gyönyörködtető pálmaligeteit és az óvárost nyitott lovashintóról érdemes megtekinteni. A bazárban szigorúan kötelező az alkudozás. Különleges illatszerek, ismeretlen fűszerek, füstölők, óriási hennahalmok várják a kíváncsi idegent. Ha Gabesből észak felé vesszük az irányt, néhány kilométer múlva furcsa látványban lesz részünk: egy országúti parkolóban tökéletes bálnacsontvázat állítottak ki. A tengeri emlős állítólag a Gibraltári-szoroson úszott be a Földközi-tengerre, és a partok közelében pusztult el.

El Djem városában található Afrika legnagyobb római kori emléke, a Colisée. A szépen megőrzött kolosszeumban egykor 35.000 ember fért el, akárcsak a hasonló római építményben. Érdekessége, hogy nem egy egykori nagyvárosban építették fel, hanem jóformán a „semmi közepén”, olyan helyen ahová minden égtáj felől könnyen el lehetett jutni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>